Globusklachten

 

Een brok in de keel gevoel is een omschrijving van wat globusgevoel wordt genoemd. Daarbij ervaren mensen het volgende in de keel:

-        Een slijmprop

-        Band om de keel

-        Iets dat je niet weggeslikt krijgt

-        Het gevoel van een graatje, haartje, of korreltje in de keel

-        Een branderige, pijnlijke, of geïrriteerde keel.

 

 

 

Het brokgevoel zit meestal ter hoogte van het strottenhoofd. Daarbij is er vaak sprake van de neiging om veel de keel te schrapen, te kuchen, of vaak te slikken. Dat kan een verhoogde slijmproductie veroorzaken. 

 

Oorzaken

Bij het slikken, schrapen en kuchen worden de keel-en nekspieren aangespannen.  Dat is zichtbaar aan de adamsappel, dat is het vooruitstekende deel aan de bovenzijde van het strottenhoofd. Bij het slikken beweegt de adamsappel zich omhoog en omlaag. Als de keel-en halsspieren gespannen blijven kun je het gevoel krijgen dat er een brok in je keel zit. Als je minder gespannen bent heb je vaak minder last van deze klacht. Hier ligt dan ook de link met ademhaling.

 

Keelschrapen

Veel mensen schrapen de keel om van slijm af te komen. Dat voelt als een natuurlijke reactie. Even een kort zijstapje ter bewustwording. Het nemen van een diepe ademhaling kan ook als natuurlijk voelen. Als dat een gewoonte wordt ontstaat er echter chronische hyperventilatie. Dat is schadelijk. Als je te veel je keel schraapt is dat ook schadelijk, want dat irriteert de slijmvliezen.

 

Mondademhaling

Hierboven las je al dat er bij een bij globusgevoel en een brok in de keel sprake is van een een droge geïrriteerde keel. Laten we in dat kader even naar mondademhaling kijken. Mondademhaling droogt de keel uit. En net als een droge huid, of droge ogen verzaakt een droge keel ook irritatie. 

 

Slijm in de keel door stress

Bij ademhaling maak je gebruik van verschillende ademhalingsspieren. De belangrijkste ademhalingsspier is het middenrif. Bij chronische hyperventilatie werkt deze ademhalingsspieren niet naar behoren. Wat eigenlijk de hulpademhaling spieren zijn worden dan de hoofd ademhalingsspieren. De hulp ademhalingsspieren bevinden zich in de keel en nek. Bij chronische hyperventilatie moeten deze spieren compenseren voor een gebrek aan functie van het middenrif. Deze spieren in het keel-en nekgebied worden daarmee overbelast. Dat veroorzaakt spanning in de keel en nek. Bij chronische hyperventilatie is er dan ook vaak sprake van een stijve nek, maar deze spanning kan ook het brok in de keel gevoel veroorzaken.

 

Brok in de keel – emoties

Een brok in de keel wordt ook vaak ervaren bij emoties. Heftige emoties veroorzaken op verschillende manieren een intensivering van de ademhalingspatronen. Bij verdriet wordt er bijvoorbeeld intensiever ingeademd en bij woede ligt de nadruk meer op het uitblazen. Sterke emoties kunnen ook de spanning in de keel en nek vergroten. Door deze spanning kan het brok in de keel gevoel verergeren.

 

Logopedische behandeling

Een logopedist kan je helpen bij een brok in de keel als gevolg van spanning in de keel-en nekspieren. Dat gebeurd via manuele facilitatie van de larynx. Dat is een moeilijk woord voor een strottenhoofd massage. Zo’n massage brengt ontspanning aan de keel-en nekspieren. Ik ben zelf geen logopedist, maar geloof best dat zo’n massage kan helpen

 

Heb je last van een globusgevoel? Ga naar de huisarts en kijk of u het beste eerst naar de KNO-arts kunt gaan of naar de logopedist.