Kinesio Taping in de logopedische behandeling

 

Veel kennen het misschien al wel van de fysiotherapeut: Medical Taping of Kinesio Taping. De methode is nog vrij nieuw binnen de logopedie en is een ondersteuning in de behandeling.

 

 

 

Kinesio Taping, is ontwikkeld als een behandelmethodiek om gewrichts- en spierweefsels te corrigeren, steun te geven aan spieren en gewrichten, pijn te dempen en oedeem te verwijderen. In de logopedische therapie kan - sinds kort - kinesio taping als extra middel ingezet worden bij de behandeling van keelklachten, stemklachten, pijnklachten, problemen met slikken en bij gespannen spieren (rondom larynx, schouders, buik en rug).

 

 

 

Kinesio Taping is een methode die in de jaren 70 in Japan is ontwikkeld door Dr. Kenso Kase om problemen met betrekking tot de bewegingsfysiologie te verminderen of te verhelpen. In de fysiotherapie wordt Kinesio Taping in veel praktijken ingezet bij de behandeling van verschillende lichamelijke klachten. Er wordt gebruikt gemaakt van Kinesio tape (een 140% elastische tape), waarmee door de manier van aanbrengen de onderhuidse druk wordt verminderd in het te behandelen gebied. Hierdoor kunnen de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem (lokaal) herstellen. Dit heeft als gevolg dat de druk op de pijnreceptoren afneemt en de pijn vermindert of verdwijnt. De tape werkt ook om vermindering van spierspanning te bereiken bijvoorbeeld in nek- of halsspieren.

 

 

 

Binnen de logopedische behandeling worden de taping technieken ingezet om de spieren rondom het strottenhoofd te ontspannen voor o.a. de volgende klachten:

 

-        Spanning in het laryngeale gebied (rond het strottenhoofd strakke spieren)

 

-        Hyperventilatie

 

-        Stemklachten zoals heesheid

 

-        Globusklachten (brok in de keel gevoel)

 

-        CMD klachten (kaak spanning, klemmen, knarsen)

 

-        Verstopte neus- of voorhoofdsholte (waardoor het neusademen bemoeilijkt wordt)

 

-        snurken

 


De volgende technieken worden ingezet:

 

-        Spiertechniek/ myofasciale techniek: d.m.v. tape worden spieren meer ontspannen of aangespannen, net wat nodig is. Bij een gespannen stemgeving wil ik de halsspieren graag meer ontspannen, maar bij slikproblemen helpt het vaak als spieren meer aanspannen/optrekken. De tape geeft een impuls aan de spieren.

 

-        Ligamenttechniek: voor drukvermindering bij pijnpunten bijvoorbeeld op het kaakkopje

 

-        Fascie en/of correctie techniek: deze techniek heeft invloed op de bindweefsellagen. Middels een 'jingling' techniek worden de fascie in beweging gebracht. Deze techniek wordt o.a. gebruikt bij de neus- en voorhoofdsholte.
- Cross tapes: rasterpleistertjes voor pijnpunten, triggerpoints. de tape is elektrostatisch geladen waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt opgestart.

 

 

 

Interesse?
Neem contact via de contactpagina of bel voor meer informatie of het maken van een afspraak.